Bozkır ilçesinin Ekonomik Durumu

İlçe Dışında Çalışma


Bölgenin genel hatları ile dağlık bir arazi yapısına sahip olması nedeniyle ekim yapılabilecek arazi yetersizliği, sanayi bölgesi olmaması dolayısı ile iş gücü imkânlarının yetersizliği nedeni ile bölge geneli yurt dışı ve yurt içine göç vermektedir. Göçler, genellikle yurt dışı için Almanya, Fransa ve Hollanda, yurt içinde ise İstanbul, Konya illerinedir. Mevsimlik işçi olarak Bursa, Isparta Aydın Muğla, Iğdır ve Niğde illerine gidilmektedir. İlçenin toplam yüzölçümü 1.098.000 dekar olup, arazilerin dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Arazi TürüYüzölçümü (Dekar)
Tarla Arazisi76.000
Bağ-Bahçe Arazisi44.000
Mera ve Orman466.000
Kullanım Dışı Arazi322.000
Diğer190.000
Toplam1.098.000


Meyvecilik

a. Elmacılık


İlçede elma üretimi önemli yer tutmaktadır. Amasya, Golden, Starking, İngiliz vs. cinslerinde 150.000 adet civarında meyve veren yaşta elma ağacı mevcut olup, mevsim şartlarına göre yıllık ortalama 15 – 20 bin ton elma üretilmektedir. Üretilen elmaların %20-25’lik bölümü meyve suyu fabrikalarının ilçemizde kurulu bulunan alım merkezleri tarafından alınmakta, %30’luk kısmı ihracat firmalarına, diğer kalan kısmı ise Ankara, İstanbul, Hatay, Mersin ve Konya sebze-meyve Hallerinde satılmaktadır.

b. Kirazcılık

İlçede kiraz üretimine son yıllarda büyük önem verilmekte ve kirazcılık gelişmektedir. Yılda ortalama 1.000 ton civarında kiraz üretimi olmaktadır. Kirazların önemli bir kısmı Ankara, İstanbul, Hatay, Mersin ve Konya sebze-meyve Hallerinde satılmaktadır.

c. Antep Fıstığı

İlçede yetişen ürünlerden biride Antep Fıstığı üretimidir. Kendiliğinden yetişen melengiçler üzerine yapılan aşılamalar sonucu yaklaşık 28.000 adet Antep Fıstığı ağacı meyve vermeye başlamıştır.

d. Bağcılık

İlçede bağcılık özellikle dağlık kesimlerde yapılmaktadır. Mevsim şartlarına göre yılda ortalama 20-30 bin ton civarında üzüm üretimi yapıldığı tahmin edilmektedir. Üretilen üzümler pekmez yapımında ve sofralık olarak değerlendirilmektedir.

Ancak, son zamanlarda floksera zararlısı nedeni ile üreticiler mevcut bağlarını Amerikan Asma Anaçları ile değiştirmeye başlamıştır. İlçe Tarım Müdürlüğü bu değişim konusunda çiftçilere önderlik etmiştir. İl Özel İdare destekli Amerikan Asma Anaçları temini ile anaçların aşılanması çalışmaları yapılmıştır.

Sebzecilik

İlçenin coğrafi yapısının dağlık ve engebeli olmasından dolayı sebzecilik ekonomik olarak yapılamamakta, sadece aile ihtiyaçları için yapılmaktadır. 620 dekar civarında sebze ekim sahası bulunmaktadır.

Hayvancılık


İlçenin ekonomik kaynaklarının temelini oluşturan faaliyetlerden birisi de hayvancılıktır.

a. Küçükbaş Hayvancılık

İlçede 5320 adet küçükbaş hayvan bulunmakta olup, dağılımı aşağıdaki tablodaki gibidir.

Hayvan TürüHayvan Adedi
Koyun2.180
Keçi3.140


b. Büyükbaş Hayvancılık

İlçede 8.404 adet büyükbaş hayvan bulunmakta olup, dağılımı aşağıdaki tablodaki gibidir.

Hayvan TürüHayvan Adedi
Kültür Sığırı4.146
Melez Sığır3.236
Yerli Sığır1.026


c. Arıcılık

İlçenin dağlık kesimlerinde arıcılık yapılmaktadır. Arıcılık yapan aileler kışın arı kolonilerini Muğla, Aydın ve Antalya’ya götürmekte, ilkbahar da ise ilçeye geri getirmektedir.166 arı üreticisi Vetbis Sistemi ile kayıt altına alınmıştır. Arı kovanlarının dağılımı aşağıdaki tablodaki gibidir.

Kovan TürüKovan Adedi
Fenni Kovan13.500
İptidai Kovan400


Sanayi

İlçede, Konya Yolu üzerinde 60 dükkânlı Küçük Sanayi Sitesi mevcuttur. Küçük Sanayi Sitesinde; oto tamir ve bakımı, marangoz ile demir doğrama işleri uğraşan atölyeler mevcuttur.

İlçeye bağlı Sarıoğlan mahallesinde Torku Sarıoğlan Torku Meyve Suyu İşleme Tesisinde bölgede (Hadim, Bozkır, Yalıhüyük, Ahırlı ve Taşkent) üretilen Meyveların işlenmesi ile bölgedeki üretim yerinde değerlendirilebilmektedir. 



Torku Sarıoğlan Torku Meyve Suyu İşleme Tesisi


Konya Şeker, Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin ürettikleri üzüm, elma gibi ürünlerin işleneceği ve bu bölgenin yani Torosların tam da merkezine yatırımını gerçekleştirdiği Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisinde bölge üreticisinden üzüm alımını yaparak 2017 yılında üretime başladı.
Bir çiftçi kooperatifi iştiraki olan ve gerçekleştirdiği mamul ürün üretimi ile bölge çiftçisinin tarımsal üretimi ile gelirini arttırmayı ve üretici gelirlerini çeşitlemeyi hedefleyen Konya Şeker, bölge ve ülke ekonomisine tarımsal ürünleri işleyecek tesisler kazandırmayı da büyüme stratejisinin merkezine oturtan ve bu stratejisi ile sanayideki büyümeyi tarımsal üretimi büyütmenin aracı kabul eden Konya Şeker şimdi de bağı bahçeyi büyütmek, bölge meyveciliğine de kol kanat germek için Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisini üretime başlattı.

47 Milyon TL’lik yatırım bütçesiyle tamamlanan ve Torosların merkezine kurulan Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi 106 bin metrekarelik açık ve 20 bin metrekarelik kapalı alana inşa edildi. Konya Şeker’in gerçekleştirdiği her yatırım gibi entegre tesis mantığı ile dizayn edilen tesis kurulduğu bölgenin yanı sıra Konya’nın dört bir tarafında meyvecilikteki gelişim ve büyümeye paralel üretim kapasitesini ve nihai ürün ile ürün işleme çeşitliliğini arttırabilecek.

Tesiste bölgede yetiştirilen üzüm ve elma işlenerek NFC(Konsantre Edilmemiş) meyve suyu, sirke ve pekmez üretimi gerçekleştirilmektedir. Tesiste üretilecek mamul ürünler katkısız ve 1.sınıf ürün olarak pazara arz edilmektedir.

Torku’nun Doğal ve Sağlıklı ürün yaklaşımına uygun üretim yapacak olan ve kalite ve hijyen standartlarından taviz vermeyecek şekilde projelendirilen Tesiste, bölgede toplanan elma ve üzümler durumuna göre sirke ve meyve suyu üretimine alınacak. Tesiste üretilecek meyve sularının üretim süreci, meyvenin preslenip kaba tortusu seperatörde arındırıldıktan sonra her hangi bir işleme tabi tutulmadan hemen doldurulup kapatılması ile tamamlanacak ve meyvenin en doğal haliyle tüketiciye arz edilecektir. Berrak ürünler ise bu sürece ilave olarak çöktürme işlemine tabi tutulacak ve yine katkısız şekilde üretilmektedir.

İşletmede cam ambalajlarda 250 ml ve 1 litrelik meyve suyu, 390 gr ve 725 gr pekmez, 500 cl sirke ve pet ambalajda 5 litre, 1litre ve 2 litrelik sirke üretilmektedir.

Bankalar

İlçede; Bozkır İlçesinden başka Ahırlı ve Yalıhüyük İlçelerine de hizmet veren Ziraat Bankası Bozkır Şubesi ile Halk Bankası Bozkır Şubesi mevcuttur.
p/ekonomikdurumu.html Mahallelerimizin Ekonomik Durumlarına ulaşmak için ilgili mahalle ismine tablodan tıklayabilirsiniz.,

Bozkır ilçesinin Ekonomik Durumu Bozkır ilçesinin Ekonomik Durumu Reviewed by Bozkır Dernekleri on Ekim 31, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.